De keuze van Hans van Heeswijk, gemeentehuis Lansingerland

De fusiegemeente Lansingerland moest een nieuw gemeentehuis hebben en de keuze viel op nieuwbouw. Vanwege gebrek aan ruimte in de bestaande kernen verrees op de grens tussen Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs een nieuw gebouw met open uitstraling, passend bij de tuinbouwgemeente. Het ontwerp is van architect Hans van Heeswijk, directeur/eigenaar van Hans van Heeswijk architecten.

De drie gemeentes Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn in 2007 samengegaan in de gemeente Lansingerland. Het nieuwe gemeentehuis moest de hoeksteen van de fusiegemeente worden. Het ontwerp verwijst naar de vele tuinbouw in de directe omgeving. Het vele glas in de gevel doet denken aan de kassen. “We hebben gekozen voor twee gebouwen met een loopbrug ertussen. Het idee was dat van een landgoed, waar vaak koetshuizen en stallen omheen staan. Er staat een open publieksgebouw met mooie oprijlaan en langs die laan is een kantoorvleugel gesitueerd met werkplekken”, licht de architect toe.

Het publieksgebouw moest uitnodigend en representatief zijn voor de bezoekers en goede dienstverlening uitstralen. De buitenkant is daarom voorzien van veel glas en de binnenkant is open met een vide van drie etages, een glazen trap, glazen balustrades en een glazen liftschacht. “Die openheid is ruimte verslindend en relatief duur. Vandaar dat we hebben gekozen voor een soberder gebouw voor de werkplekken, zodat het totale gebouw voor een gangbaar budget neergezet kon worden”, zegt Van Heeswijk.

Warm en natuurlijk

De opdrachtgever wilde naast openheid een warme en natuurlijke uitstraling.  Daarom is natuursteen gebruikt op de vloeren en Amerikaans kersenhout en essenhout. Het vaste meubilair is van deze houtsoorten gemaakt, net als de omlijstingen van de raadszaal en de trouwzaal. Dat geeft het idee van radertjes in een horloge, omdat de ronde zalen verspringend van elkaar zijn gebouwd in het hart van het atrium.

De werkplekken en de zitruimten in het midden van de gangen van de kantoorvleugl worden extra benadrukt door een houten strook als vloerbedekking en in het plafond. Rondom het parket op de vloer is vloerbedekking toegepast. Op de begane grond is dat natuursteen, op de verdiepingen textiel.

Meubels

De losse meubels hebben heldere kleuren die volgens de architect aansluiten bij het idee van de tuinbouwgemeente. Gekozen is voor felgroen, felblauw, oranje en rood. In de raadzaal is juist gekozen voor neutrale witte meubels tegen een blauwe vloerbedekking. De constructieve kern is voorzien van hardsteen. “De trappen en liftschacht van staal en glas en de zalen zijn open en als het ware grote meubels los in de ruimte in plaats van betonnen bouwdelen die een groot deel van de openheid zouden wegnemen. Het is een open gebouw voor de maatschappij en geen gesloten bolwerk van bureaucratie”, aldus de architect. Je ziet de bestuurders lopen en vergaderen in het gebouw. De eerste verdieping is open  voor het publiek. Daar leidt ook de glazen trap naartoe. Voor de hoger gelegen etages heb je een pasje nodig. De tweede verdieping is het bestuurdersdeel met de vergaderzaal voor het college van burgemeester en wethouders en op de derde verdieping is het bedrijfsrestaurant. De gemeente wilde ook graag groen in het gebouw en daarom staan er bomen in het atrium en is de balustrade van het bedrijfsrestaurant voorzien van planten.

Omgeving

Het ontwerp van de twee toegangsbruggen en de tuin met grote oprijlaan naar het landgoedachtige gemeentehuis zijn ook van Van Heeswijk. “We wilden eerst een parkeerdek op het dak, maar dat bleek te duur. We hebben daarom gekozen voor een gebouw op palen met daaronder parkeergelegenheid. Omdat dat voor de vele bezoekers aan het gemeentehuis niet genoeg was, hebben we op het maaiveld ook parkeerplaatsen gemaakt, maar deze zijn aan het zicht onttrokken, doordat de oprijlaan omhoog loopt. Bezoekers kijken dus niet tegen grote hoeveelheden blik aan”. Langs het gebouw staan bloesem dragende fruitbomen, aan de oever zijn rietstengels geplant. Van buitenaf biedt de boomgaard de medewerkers privacy. Van binnenuit beleeft men de boomgaard als een groene coulisse.

Het gebouw is duurzaam. Op het dak zijn zonnecollectoren aangebracht, het gebouw is voorzien van driedubbel geïsoleerd glas en er is gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag. De gebruikte houtsoorten zijn net als vele andere materialen in het pand recyclebaar. In het gebouw is veel verlichting aangebracht om de openheid te accentueren. Hiervoor zijn ledlichten gebruikt die energiezuinig zijn en lang meegaan.

Gepubliceerd door

Elske

Elske Koopman, creatieve webredacteur, contentspecialist, redacteur en sociale mediagebruiker. Ik schrijf interviews, achtergrondverhalen en ik hou van reportages: mensen en locaties leren kennen. Ik schrijf graag over de politiek, maar voor een artikel over een mooi bouwproject, een reportage over de politie of een ander leuk artikel ben ik altijd in. Nieuwsgierig, snel, sociaal, accuraat, heeft een hart voor de Nederlands taal. Ik ben in te huren voor uw teksten en ook beschikbaar voor een vaste baan.