De keuze van Michiel Hofman: Eneco hoofdkwartier Rotterdam

Het interieur van het Eneco hoofdkantoor in Rotterdam straalt openheid en transparantie uit. Dat was het uitgangspunt van Michiel Hofman partner architect van Hofman Dujardin Architecten. De groene begroeide gevel van buiten loopt door naar binnen de ruime lichte ontvangsthal in. Het hart van het Eneco hoofdkantoor is het open atrium met koffiebar en de transparante warme ontmoetings- en werkplekken die hier omheen liggen. Het pand is genomineerd voor de ARC12 Interieurprijs.

Vier jaar geleden won het bureau Hofman Dujardin Architecten de pitch. Hun visie op het gebouw was openheid met grote trappen en vides rond een groot centraal atrium. Zodra iemand het pand betreedt, heeft hij overzicht over de verschillende onderdelen op de begane grond en ziet waar hij koffie kan drinken, kan vergaderen of aan het werk kan. Drie gebogen bouwdelen van verschillende hoogte, vijftien, negen en zes lagen, omsluiten het atrium met glazen kap.  De drie vleugels zijn tot en met de vijfde verdieping met elkaar verbonden; vanaf de zesde tot en met de achtste verdieping zijn het twee vleugels. “Het atrium is de algemene ruimte waar iedereen begint en eindigt, maar ook elkaar tussendoor kan ontmoeten. Er is altijd wat te doen eigenlijk, er zijn altijd wel mensen”, zegt Hofman.

Het atrium met espressobar vormt het hart van het met daar omheen het dynamische ontmoetingscentrum met receptie, vergadercentrum, werk- en overlegplekken, restaurant, servicebalie en auditorium op de begane grond en 1e verdieping. De open ruimtes op de begane grond en eerste verdieping zijn subtiel met elkaar verbonden door nieuwe trappen, bordessen en vides.

Looproutes

Op de grond en de eerste verdieping in de centrale gedeelten liggen terrazzovloeren. In de centrale gedeelten is gekozen voor een lichte terazzo om de looproutes duidelijk aan te geven. Daarop staan witte desks uitgevoerd in Corian. De gekleurde eilanden markeren de ontmoetingsplekken in open en gesloten ruimtes. Per etage is er een schakering van een bepaalde kleur, beneden roodtinten, boven groen, zodat meteen duidelijk is voor de bezoekers aan het pand waar ze zijn. Zij worden bij de ingang opgevangen door gastvrouwen en naar de espressobar gebracht en van daaruit meegenomen naar een werk- of vergaderplek. Het restaurant en de ontvangstruimte zijn uitgevoerd in donkere tinten met een donkere terrazzo vloer, donker plafond en meubels van donker Corian.

Eikenhouten tafels met kleurrijke stoelen  en kleurrijke vloerkleden worden afgewisseld met zandkleurige vloerkleden met witte tafels en stoelen. Het door Studio Rublek ontworpen lichtplan zorgt voor een subtiele markering van de gekleurde eilanden.

Akoestiek

De plafonds zijn deels gestuct en deels is systeemplafond gebruikt. “Voor de entreehal was het budget iets groter en daar konden we het plafond voorzien van akoestisch stucwerk en de verlichting daar subtiel in verwerken. De plafonds op de verdiepingen zijn systeemplafond maar wel met een hoge akoestische waarde. Andere maatregelen die we hebben genomen voor de akoestiek is bijvoorbeeld het stofferen van een deel van de wanden”, licht Hofman toe.  De wandbekleding is gekleurd in lijn met de plek waar ze zijn aangebracht. Ook de meubels zijn in de kleur van de plek waar ze staan en modern uitgevoerd, waarbij comfort ook een belangrijke rol speelt.  Alle gebruikte stoffen, dus ook voor de wanden en de bekleding van de meubels, hebben bovendien een ecolabel en zijn duurzaam. De tapijten zijn van recyclebaar materiaal gemaakt.

Duurzaam

Eneco wil duurzaamheid uitstralen, ook in het hoofdkantoor dat nu een A+ energielabel  heeft. De prestatie-eisen waren hoog gesteld op het gebied van energieverbruik, luchtdichtheid en isolatie. De Rc-waarde ligt op 4,0 m²K/W, de Epc is o,72 en het pand is CO2 neutraal. Het pand bevat een warmte-koudeopslag, led verlichting, natuurlijke terrazzovloeren, een suntrackersysyeem – zonnecellen die meedraaien met de zon- en met daarbij 800 zonnepanelen de grootste zonnegevel van Nederland. De duurzaamheid wordt benadrukt door de groene, begroeide, gevel over de eerste drie verdiepingen die doorloopt naar binnen voor een groene entree. Er zijn circa 25.000 planten gebruikt, waaronder struikkamperfoelie, geranium en wintergroene siergrassen. “Het is alsof de groene gevel naar binnen is gevouwen”, beschrijft de architect. “En de zonwering is van plantenresten. Dat is nieuwe en paste precies bij het karakter van ons ontwerp”. Bovendien heeft het gebouw ook daktuinen voor een extra groen tintje.

De medewerker stond voorop bij het ontwerp. Met een flexfactor van 0,7 zijn er voor 2100 medewerkers 1500 werkplekken gerealiseerd. “We horen nu vele dat ze een eigen soort plek of kleur als favoriet hebben, voor ons was belangrijk dat ze een prettig gevoel kregen in het kantoor”, aldus Hofman. In het souterrain zit ook nog een luxe doucheruimte om het fietsen te stimuleren en er zijn zes oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Gepubliceerd door

Elske

Elske Koopman, creatieve webredacteur, contentspecialist, redacteur en sociale mediagebruiker. Ik schrijf interviews, achtergrondverhalen en ik hou van reportages: mensen en locaties leren kennen. Ik schrijf graag over de politiek, maar voor een artikel over een mooi bouwproject, een reportage over de politie of een ander leuk artikel ben ik altijd in. Nieuwsgierig, snel, sociaal, accuraat, heeft een hart voor de Nederlands taal. Ik ben in te huren voor uw teksten en ook beschikbaar voor een vaste baan.