De keuze van ASPA: Kantoor Bouwfonds, regio Zuid-West

Het kantoor van Bouwfonds Ontwikkeling aan de Poortweg in Delft heeft een totale metamorfose ondergaan. Het vijf verdiepingen tellende gebouw is in vijf maanden volledig gerenoveerd. Het interieur moest meer openheid uitstralen en de interne communicatie verbeteren. Een schone taak voor Aspa.

Een ontwerpteam met mensen van studio Aspa, voorheen Samas, de Bouwfondsdirecteur en medewerkers uit alle geledingen van het bedrijf zijn eerst samen door het land getrokken om verschillende keuzemogelijkheden te bekijken. ‘We wilden eerst even rondkijken. We hebben zowel bij projecten van SAMAS als van Bouwfonds gekeken om ons te oriënteren’, zegt architect Niek van de Schoot. De inspiratie die tijdens deze uitstapjes is opgedaan, resulteerde in een concept voor een totaal nieuwe vormgeving van de kantoorruimte van Bouwfonds, regio Zuid-West. Voor de voorbereiding is de tijd genomen, zeker omdat de herinrichting zelf in vijf maanden moest gebeuren. Dat kwam mede omdat de tijdelijke huisvesting van Bouwfonds eind juni weer leeg moest zijn.

De plafonds in het gebouw zijn vrij laag, ongeveer 2,70 m. ‘Eerst waren ze nog lager, maar wij hebben de systeemplafonds eruit gesloopt. Dat leverde ons 30 cm winst op. Het gebruik van koelplaten behield de nieuwe hoogte en dat klopte met onze wens om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen en ruimte te creëren.’

Openheid

De nieuwe inrichting van het kantoor moest een strakke uitstraling hebben die paste bij het industriële gebouw. Het brengen van meer licht, ruimte en openheid in het gebouw bepaalde de meeste keuzes. Zo is voor de wanden het product Clearvision van Verwol gebruikt. ‘Voor de herinrichting waren er dichte wanden, maar de opdrachtgever wilde zo veel mogelijk open wanden. Een voordeel was nog dat het product zowel in enkel- als in dubbelglas beschikbaar is en dat die delen ook op elkaar aansluiten. Zo konden we voor ruimtes die geluidsdicht moesten zijn dubbelglas gebruiken en waar dat niet hoefde enkelglas.’

Naast strak moest het nieuwe kantoor ook iets huiselijks uitstralen. ‘We hebben acht verschillende huiskamers gemaakt in de showroom. Die zijn speciaal bedoeld om particulieren op een ontspannen manier te ontvangen en te woord te staan. Elk van de acht huiskamers is verschillend, ieder met een eigen identiteit van naturel tot technisch.’

De meubels zijn hieraan aangepast. Op maat gemaakte kasten zijn volledig opgenomen in de Clearvision glaswanden. Aan de werkplekken waren ook nog speciale eisen verbonden, omdat er altijd iemand bij moet kunnen zitten voor een overleg of zomaar. Vandaar dat is gekozen voor een speciale uitvoering van de tafels van What met een langer blad, waar collega’s aan kunnen schuiven. Door het gebruik van de zogenaamde stalen wangen in de tafels van What leveren deze werkplekken vooral in grote open ruimtes een gevoel van privacy en geborgenheid. De stalen wangen hebben een robuuste dikte van 50 mm en zijn 80 cm diep.

Uitstraling

Om de eigen uitstraling kracht bij te zetten, is voor elke huiskamer een eigen variant van Vescom vinylbehang gebruikt en een eigen vloerbedekking. Ook de vijf verdiepingen moesten ieder een eigen uitstraling hebben. ‘Ze zijn ingericht volgens thema’s, zoals Nederlandse architecten , ontdekkingsreizigers, verbeelding en verdieping.  Zo gebeurde het dat er in het pand 22 nieuwe vloerbedekkingen zijn gebruikt van hout tot marmoleum in de IT-serverruimte en vloerbedekking in de werkruimten. ‘Profistap van Finesse hebben we vooral gekozen vanwege de goede uitstraling, de kwaliteit en het gebruiksgemak. Het is goed te leggen. Daarnaast was het beschikbaar in de kleur die we graag wilden: Amerikaans Noten. Mooi meegenomen was de afwerking, we wilden het zo laag mogelijk hebben en dit was 8 mm. We hebben dit gebruikt in de centrale ontmoetingszone van 500m2.

Blikvanger

Het symbool van de nieuwe openheid en blikvanger in het kantoor zijn de trap en het bordes. De stalen trappenpartij vormt een rode draad door het gebouw en heeft een volglazen balustrade en ingelegde houten treden. ‘Het gebouw had een gesloten trappenkern. Je moest moeite doen om naar een andere verdieping te komen. We hebben gekozen voor een stalen trap met houten inlegstukken, een open geheel. Nu is ook verticaal een open communicatie ontstaan en op de verdiepingen zijn rond de trap de gemeenschappelijke ruimtes gemaakt, zoals de bibliotheek en overlegruimtes.’

Het half zwevende bordes met een oppervlakte van 50 m2 is boven de balie gemaakt en dient als wachtruimte. ‘Het is groot genoeg om met meer mensen te zitten. Zij kunnen in ontspannen sfeer wachten op hun afspraak en eventueel nog iets lezen.’

De vaste kernen zijn ombouwt met kasten waar horizontale lijnen inzitten, om bijvoorbeeld maquettes tentoon te stellen, en verticale lichtlijnen om visueel de verdiepingen met elkaar te verbinden. “Deze ‘kernkasten’ zijn gemaakt van zwart mdf waarop wit hoogglans hpl is geplakt. De kopse zijden zijn niet beplakt en dus zwart. Verder zijn er horizontaal op de kastdeuren lijnen gefreesd waardoor het zwarte mdf onder de witte hpl te voorschijn komt. De kasten hebben hierdoor een heel duidelijk lijnenspel gekregen van zwarte verticale en horizontale lijnen”, aldus de architect.