Rotterdammers zijn meer onderweg dan dat ze naar een museum gaan. Reden voor de Kracht van Rotterdam om buiten werk van fotografen over hun stad te laten zien. Het begon in 2012 met 12 fotografen. Dit jaar deden er 18 fotografen mee.

De eerste editie in 2012 is gewonnen door Jan Groen. Dit jaar was de grote winnaar Stacii Samidin. Hij won met een zwart-witfoto gemaakt in de wijk Feijenoord. Te zien zijn enkele kinderen op de trap achter de voordeur. De jury omschreef het als “Dit is back to the future”. Stacii over zijn eigen werk: “Ik ben geboren en getogen in Rotterdam (1987). Ik hou van de mens en zijn identiteit. Ik bewonder werelden binnen de wereld van de massa. Radicalisme, verhalen en het onbekende zijn mijn bouwstenen om beeld te maken”. In 2014 studeerde Stacii af voor fotografie aan de Willem de Kooning Academie.

De expositie van de Kracht van Rotterdam is een podium voor de stad, haar bewoners en de fotografen. Want de stad is meer dan de moderne metropool die na het bombardement in 1940 uit de bouwput verrees. En ook zoveel meer dan de skyline, de Erasmusbrug, de Koopgoot, of de supporters van Feyenoord. De organisatie wil dat laten zien in alle schoonheid en kracht die deze stad heeft.

En dus juist buiten waar elke Rotterdammer behoorlijk wat tijd doorbrengt. “Laat Zuid zien hoe Noord slaapt, laat Hillegersberg zien hoe het er uit ziet tussen 04.00 en 06.00 uur in Charlois. En laat zien dat er eigenlijk niet zo veel verschil is in dromen, ambities en mogelijkheden”, aldus de organisatie.

Naast de grote winnaar, was er ook een winnend amateurfotograaf: Monica van Kleef. Voorzitter van de jury Iris Sikking over die foto: “De jury was lovend over de spiegeling van de stad in de zijdeur van een auto. In deze auto zit een jongen stilletjes voor zich uit te mijmeren, zijn blote voet leunt stoer tegen de autodeur aan en hij kijkt vanuit Delfshaven uit over  zijn stad.” Monica is opgeleid als portretschilder. Net als bij haar schilderijen is er vaak meer op de foto’s te zien dan je op het eerste gezicht ziet.

Stichting De Kracht van Rotterdam heeft een aantal doelen met haar jaarlijkse stadsexpositie, zoals het scheppen van een menselijker beeld van de stad en de opbouw van een realistisch en menselijk Rotterdams beeldarchief. Het bereiken van het eerste lustrum is in ieder geval een teken dat er met dat laatste een goed begin is gemaakt. Wie de nominaties van de afgelopen jaren bekijkt ziet een afwisselend beeld van de stad, dat ver afstaat van het geijkte plaatje van havenstad vol mensen met opgerolde mouwen en moderne gebouwen. En de hier afgedrukte foto’s bewijzen het: de kracht van Rotterdam.